Județul Mehedinți se află într-o continuă dezvoltare, iar administrația se străduiește să dezvolte proiecte importante, care să contribuie la prosperitatea comunităților din zonă. Astfel, una dintre prioritățile Consiliului Județean (CJ) Mehedinți constă în îmbunătățirea infrastructurii rutiere. Mai multe drumuri din județ au fost reabilitate sau sunt în curs de modernizare, ceea ce înseamnă condiții de viață mai bune pentru locuitorii care trăiesc în satele și comunele deservite de aceste artere.
Patru proiecte implementate de CJ Mehedinți în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 vizează îmbunătățirea conectivității în zonele de nord, est, vest și sud-vest ale județului. Investițiile, a căror valoare totală se ridică la aproximativ 115,3 milioane de lei, cu o finanțare nerambursabilă de 110,1 milioane de lei, sunt derulate în cadrul Axei Prioritare 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.
Proiectul cu titlul „Îmbunătăţirea conectivităţii în zona de nord a judeţului Mehedinţi“, finalizat, a avut o valoare totală de aproximativ 80,6 milioane de lei, din care 78 de milioane de lei – finanțare nerambursabilă.
Proiectul a urmărit creșterea gradului de mobilitate și accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T în județul Mehedinți, iar drumurile vizate au fost DJ 671A, în zona localităților Bala de Sus, Rudina, Șovârna, Studina, Ilovăț și Crăguiești, și DJ 671E, în zona localităților Isverna, Nadanova și Dâlbocița. În total, 42 de kilometri de drumuri au fost reconstruite sau modernizate.
Tronsoanele de drum judeţean incluse în proiect asigură accesul indirect la rețeaua TEN-T prin DN 67 Motru – Drobeta-Turnu Severin.
Proiectul cu titlul „Îmbunătăţirea conectivităţii în zona de est a judeţului Mehedinţi“, finalizat, a avut o valoare totală de aproximativ 12,7 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 12,4 milioane de lei. A fost reabilitat și modernizat DJ 563A, în zona localităților Slasoma – Petra, pe o lungime de 8 kilometri, drum care asigură conectivitatea indirectă cu rețeaua TEN-T prin DJ 606 la DN 56A.
Proiectul cu titlul „Îmbunătăţirea conectivităţii în zona de sud-vest a judeţului Mehedinţi“, de asemenea finalizat, a avut o valoare totală de aproximativ 5,7 milioane de lei, din care 5,5 milioane de lei – finanțare nerambursabilă. Investiția a constat în modernizarea DJ 565 pe tronsonul Crivina – Vrancea, respectiv pe o lungime de 5 kilometri. Acesta asigură conectivitatea indirectă la rețeaua TEN-T prin DN 56B și DN 56C.
Proiectul cu titlul „Îmbunătăţirea conectivităţii în zona de vest a judeţului Mehedinţi“, a cărui dată de finalizare este 30 noiembrie 2023, are o valoare totală de aproximativ 16,2 milioane de lei, iar finanțarea nerambursabilă este de 14 milioane de lei. Drumurile vizate sunt DJ 607B pe tronsonul Ciresu – Marga și DJ 606B, pe tronsoanele Izvoru Aneștilor – Valea Izvorului, Valea Izvorului și Bistrița. Cele patru tronsoane modernizate au în total 12 kilometri. DJ 607B asigură accesul direct la rețeaua TEN-T (DN6 – E70). De asemenea, DJ 606B se conectează direct la TEN-T (DN6 – E70) și indirect, prin DC 28 – modernizat, la DN 56A.
„Un judeţ trebuie să ofere infrastructură şi servicii de calitate în orice domeniu, pentru a fi atractiv pentru investitori, dar și pentru turiști. De aceea, ne concentrăm pe investiţii în infrastructura rutieră, care contribuie la creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale situate în apropierea drumurilor naționale, la o mai bună mobilitate a persoanelor și bunurilor, dar și la accesul mai facil și mai rapid către furnizorii de servicii de sănătate, sociale sau educative pentru populația aflată în zonele rurale din Mehedinți“, a declarat domnul Aladin Georgescu, președintele CJ Mehedinți.
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia sprijină administrațiile publice locale în eforturile acestora de a atrage bani europeni pentru îmbunătățirea vieții locuitorilor. Efectele pozitive se văd în toată regiunea, pentru că reabilitarea și modernizarea infrastructurii de orice tip înseamnă dezvoltarea comunităților.