Investițiile susținute prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 vizează și îmbunătățirea calității mediului prin creșterea eficienței energetice a clădirilor care înregistrează consumuri mari. Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca a fost ținta unui astfel de proiect cu finanțare europeană, implementat de Consiliul Județean (CJ) Vâlcea.
Astfel, clădirile centrului au fost consolidate şi reabilitate energetic, urmărindu-se reducerea consumului anual de energie și a emisiilor poluante – gazelor cu efect de seră cu aproximativ 60%, creșterea gradului de confort și îmbunătățirea calității vieții pacienţilor şi personalului.
Proiectul a avut o valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane de lei. Investițiile au fost realizate în cadrul Axei Prioritare 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri publice.
Clădirea centrului, spălătoria, spațiul administrativ și cel alimentar au fost reabilitate termic prin lucrări de intervenție la instalațiile de distribuție a agentului termic si la instalațiile electrice. În plus, centrul beneficiază de instalații de încălzire noi, vechiul sistem fiind înlocuit cu încălzire în pardoseală. Totodată, a fost schimbată tâmplăria existentă, iar terasa, fundațiile, planșeele și pereții exteriori au fost izolați.
Beneficiarii investiției sunt cele 48 de persoane internate și cei 65 de angajaţi ai centrului.
„Pentru a putea rezolva o parte din problemele județului, am reușit să obținem finanțări, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru proiecte extrem de importante pentru comunitatea noastră. Printre acestea, se numără investițiile pentru asigurarea unui viitor sustenabil, prin implementarea unor tehnologii care permit reducerea cantității de energie pe care o utilizează clădirile, ceea ce înseamnă un impact major asupra emisiilor de dioxid de carbon“, a declarat domnul Constantin Rădulescu, președintele CJ Vâlcea.
Fondurile europene reprezintă motorul dezvoltării. Cu cât sunt atrași mai mulți bani, cu atât pot fi implementate proiecte care schimbă fața unui județ. Prin investițiile realizate și cele care vor urma, Consiliul Județean Vâlcea contribuie la îmbunătățirea vieții locuitorilor și dezvoltă infrastructura necesară pentru investitori și turiști.