Tismana este una dintre cele mai căutate destinații ale Olteniei, care atrage turiști de prin toate părțile țării, chiar și din străinătate. Peisaje de vis, o mănăstire celebră, una dintre cele mai vechi și mai frumoase din țară, peșteri ascunse în adâncurile munților, sate încântătoare, cu tradiții încă păstrate. Pe toate acestea le oferă Tismana. Mai nou, chiar și un parc de agrement cu toate facilitățile pe care vizitatorii și le-ar putea dori.
Cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, autoritățile locale au reușit să transforme un teren degradat într-o oază de frumusețe și liniște. Astfel, pe amplasamentul fostei gropi de gunoi a orașului, au fost amenajate un parc și o grădină publică. Turiștii și localnicii se bucură, acum, de o nouă zonă de agrement, promenadă și relaxare.
Alei pavate, gazon, arbori și arbuști de un verde crud, flori colorate, bănci și mese pentru picnic, un pavilion multifuncțional, loc de joacă pentru copii, spațiu pentru fitness, sisteme moderne de iluminat și irigații. Astfel au fost amenajate parcul și grădina care se întind pe o suprafaţă totală de aproape 1,5 hectare şi se află lângă lacul de acumulare de pe râul Tismana.
Totodată, a fost modernizat drumul de acces către cele două spații verzi nou create, au fost realizate alei carosabile și pietonale, precum și locuri de parcare.
Proiectul implementat de Primăria orașului Tismana a avut o valoare de aproximativ 8 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 7,8 milioane de lei, asigurată prin POR 2014-2020. Investițiile au fost derulate în cadrul Axei prioritare 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.2 – Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din orașele mici, mijlocii și municipiul București.
„Proiectul derulat prin Programul Operațional Regional a constat în amenajarea unui spațiu urban afectat de activități industriale care au poluat terenul. Parcul și grădina publică au fost realizate pe locul fostei gropi de gunoi a localității. Dar acolo mai funcționase, printre altele, și o fabrică de betoane. Era o zonă insalubră, încă se depozitau gunoaie la momentul demarării proiectului. Cu fondurile europene atrase, este vorba despre o sumă de 8 milioane de lei, a fost creată o zonă verde extraordinar de frumoasă, de care se bucură nu doar locuitorii orașului, ci și oamenii din împrejurimi, dar și turiștii care ajung la noi. Parcul a fost amenajat cu mobilier urban, plante ornamentale, o zonă pentru fitness în aer liber, spațiu unde copiii se pot juca. Are și reţea Wi-Fi, sistem de irigaţie inteligent, dar și un pavilion multifuncţional, care poate fi folosit pentru diverse manifestări artistice. În plus, a fost asfaltat şi drumul care trece prin apropiere şi a fost construită o parcare”, a declarat domnul jurist Narcis Petre Remetea, primarul orașului Tismana. Dacă plănuiţi o vacanţă în judeţul Gorj, includeţi şi Tismana în itinerariu. De la Târgu Jiu, aveţi de parcurs 30 de kilometri, 80 de kilometri din Drobeta-Turnu Severin, 130 de kilometri din Craiova şi 60 de kilometri din Băile Herculane, pe drumul care traversează Munţii Godeanu.