HomeNoutatiParc de poveste în Băile Olănești, creat prin POR 2014-2020

Parc de poveste în Băile Olănești, creat prin POR 2014-2020

La doar 18 kilometri de Râmnicu Vâlcea, într-un cadru natural de poveste, înconjurată de munți, stațiunea Băile Olănești este un loc bun de popas pentru oricine ajunge în acest minunat colț de țară. Frumusețea peisajelor, aerul curat și proaspăt, numeroasele obiective turistice din zonă, cu siguranță, vă vor cuceri. Izvoarele sale minerale, cu proprietăți terapeutice, sunt, însă, cele care i-au adus faima. Ape tămăduitoare, pentru care stațiunea a fost apreciată încă din secolul al XIX-lea, premiate cu medalia de aur la Expoziţia Internațională de la Viena, în 1873.

Astăzi, stațiunea Băile Olănești, supranumită „Izvoarele de aur” și comparată cu celebrele Baden-Baden, Karlovy-Vary și Aix-les-Bains, ocupă locul întâi între staţiunile balneoclimaterice din România, în ceea ce privește numărul de izvoare, debitul total zilnic, dar şi varietatea compoziţiei şi concentraţiei apelor minerale.

Motive pentru care turiști din țară și din străinătate se opresc zilnic în micul oraș din Vâlcea, care le oferă numeroase facilități de tratament și relaxare. Mai ales odată cu finalizarea proiectului pentru modernizarea Parcului Unirii, o oază de liniște în centrul orașului.

Cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, autoritățile locale au reușit să schimbe complet înfățișarea parcului care se întinde pe o suprafață de aproape 1,2 hectare. Astfel, au fost făcute amenajări peisagistice, au fost plantați zeci de arbori, din mai multe specii, precum cireși japonezi, brazi argintii și arțari roșii, a fost realizat un frumos ceas floral, au fost amplasate bănci, coșuri de gunoi și cișmele, pavajul a fost înlocuit, au fost amenajate căile de acces și au fost montate sisteme moderne de iluminat și irigații.

Parcul are și rețea Wi-Fi, dar și foișoare, locuri de joacă pentru copii, aparate de fitness, mese de tenis și șah, numeroase spații de relaxare și socializare. Turiștii au la dispoziție, la intrare, un punct de informare cu echipament automatizat, un ecran uriaș pe care este afișată harta orașului, cu principalele obiective turistice din zonă.

Punctele de atracție ale Parcului Unirii sunt, însă, fântâna arteziană muzicală, cu jocuri de lumini, iazul creat din piatră de munte și impunătorul ceas urban.

„Am dorit să creăm un ambient plăcut, unde turiștii și locuitorii din Băile Olănești să vină cu plăcere, să se relaxeze și să se simtă bine. Este un parc modern, care respectă, însă, arhitectura zonei. Fântâna arteziană muzicală reprezintă piesa de rezistență a obiectivului, are 6 programe de recirculare a apei, joc de lumini. Cu fondurile europene obținute prin Programul Operațional Regional, Parcul Unirii a devenit un punct major de atracție pentru stațiunea noastră, care se dezvoltă de la an la an. Însă nu ne oprim aici. Intenționăm să depunem și alte proiecte de modernizare a parcurilor din oraș, pentru a le oferi celor ajung în această frumoasă zonă a Olteniei cât mai multe atracții”, a declarat domnul Vasile Sorin Vasilache, primarul orașului Băile Olănești.

Proiectul implementat de Primăria orașului Băile Olănești a avut o valoare de aproximativ 6,8 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 6,5 milioane de lei, asigurată prin POR 2014-2020. Investițiile au fost derulate în cadrul Axei prioritare 7Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, Prioritatea de investiții 7.1Sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice.