HomeComunicate de presaBani europeni pentru reabilitarea sediului Consiliului Județean Olt

Bani europeni pentru reabilitarea sediului Consiliului Județean Olt

Un mediu mai sănătos, cât mai puțin poluat! Asta se urmărește prin creșterea eficienței energetice a clădirilor care înregistrează consumuri mari, în cadrul unor investiții pe care autoritățile publice locale le implementează prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Astfel, va fi redus consumul de energie necesar pentru încălzire, fapt care conduce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Clădirea Palatului Administrativ – sediul Consiliului Județean Olt este ținta unui astfel de proiect cu finanțare europeană, prin care vor fi stopate pierderile de energie. Clădirea a fost reabilitată termic prin lucrări de intervenție la instalațiile de distribuție a agentului termic si la instalațiile electrice. În plus, clădirea beneficiază de instalații de încălzire noi. Totodată, a fost înlocuită tâmplăria existentă cu tâmplărie din aluminiu, iar terasa și pereții exteriori au fost izolați termic.

Proiectul include și montarea de panouri solare fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie, dotarea cu corpuri de iluminat tip LED, precum și instalarea de pompe de căldură. Lucrările sunt aproape finalizate, termenul fiind luna august 2022.

În urma reabilitării termice a clădirii, vor fi reduse consumul anual de energie și emisiile poluante – gazele cu efect de seră.

Proiectul implementat de Consiliul Județean (CJ) Olt are o valoare de aproximativ 2,3 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 2,1 milioane de lei. Investițiile sunt realizate în cadrul Axei Prioritare 3Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea BClădiri publice.

„E un lucru foarte bun că reușim să reducem cheltuielile pe care le avem anual cu energia electrică. Aproximativ 25-30% vor fi reduse cheltuielile anuale cu energia electrică după finalizarea acestui proiect. Clădirile ineficiente energetic sunt responsabile pentru cea mai mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel european, iar investițiile în această direcție sunt importante pentru asigurarea unui mediu mai sănătos și mai curat, ceea ce conduce la creşterea calităţii vieții locuitorilor. Cred că e un obiectiv al oricărei administrații publice eficiente să atragă fonduri europene și să acorde tot mai multă atenție proiectelor care generează economii de energie“, a declarat domnul Marius Oprescu, președintele CJ Olt.