Primăria municipiului Drobeta-Turnu Severin continuă investițiile pentru crearea de spații verzi, zone de agrement și terenuri de sport, în întreg orașul. Aproape 14 milioane de lei au fost investite de administrația locală în amenajarea a două noi zone de relaxare și petrecere a timpului liber, ambele în cartierul mărginaș Banovița.
Investițiile sunt realizate cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.3 – Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale, Operațiunea – Îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile reședință de județ din România.
Astfel, pe strada Someș din zona Banovița, lucrările pentru transformarea unui teren viran într-o mini-bază sportivă se apropie de final. Spațiul pentru activități sportive și recreaționale, cu o suprafață de aproximativ 1.500 mp, va avea teren de mini-fotbal, teren multifuncțional de baschet, tenis, volei, badminton, fotbal-tenis, aparatură pentru fitness și un loc de joacă pentru copii. De asemenea, baza sportivă este dotată cu sistem de iluminat public ecologic, rețea de fibră optică și wi-fi gratuit. Toate dotările și echipamentele vor putea fi utilizate și de persoane cu dizabilități.
Tot în cadrul proiectului, este modernizată strada Someș, calea de acces către baza sportivă. În total, spațiul creat sau reabilitat are o suprafață de aproximativ 4.500 mp.
Valoarea investiției implementate prin POR 2014-2020 este de 2,06 milioane de lei, din care 2,02 milioane de lei – finanțarea nerambursabilă.
Cel de-al doilea proiect derulat de Primăria municipiului Drobeta-Turnu Severin în cadrul Axei prioritare 4, Prioritatea de investiții 4.3 a POR 2014-2020, vizează reconversia zonei urbane Banovița (Parcul Gărzilor Patriotice) în spațiu multifuncțional de recreere, proiect cu o valoare de 11,7 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 7,8 milioane de lei.
Astfel, se lucrează la reabilitarea Parcului Gărzilor Patriotice, prin amenajarea de spații verzi pe o suprafață de aproximativ 900 mp, amenajarea de alei pietonale cu benzi tactilo-vizuale pentru persoanele cu deficiențe olfactive, montarea de mobilier urban și cișmele, amplasarea de grupuri sanitare. De asemenea, parcul va avea sistem de irigații, iluminat ecologic cu tehnologie led și panouri fotovoltaice, sisteme de supraveghere video și wi-fi.
Tot în cadrul proiectului, au fost modernizate strada Drumul Cernețiului și drumul lateral, prin lucrări la partea carosabilă (14.022 mp), trotuare (5.906 mp), spații verzi, sistemul de scurgere a apelor și accesul către proprietăți. În total, spațiul creat sau reabilitat are o suprafață de aproape 28.000 mp.
De investițiile realizate în cadrul două proiecte vor beneficia 160 de persoane care trăiesc în zona marginalizată Banovița, dar și ceilalți locuitori ai municipiului Drobeta-Turnu Severin.
„Severinul este, la această dată, unul dintre orașele cu cel mai ridicat grad al calității aerului respirat. Aceasta datorită, în principal, suprafețelor de spații verzi pe care le mărim permanent. În fiecare zonă modernizată din municipiu, mai adăugăm spații verzi, arbori, arbuști, plante perene. Mi-am propus să valorificăm fiecare suprafață de teren degradată din oraș în beneficiul severinenilor, iar în acest sens, am atras fonduri europene pentru reabilitarea unor spații abandonate și investim, în prezent, peste un milion de euro în regenerare urbană, în zonele Serpentina Roșiori, Parcul Gărzilor Patriotice, Mălinului și Banovița. Avem un oraș nepoluat, de care trebuie să avem grijă și să-l protejăm, pentru a-l menține ecologic și curat și avem datoria să ne educăm copiii în spiritul respectului față de natură, pentru ca împreună să construim un Severin durabil pentru viitor”, a declarat domnul Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta-Turnu Severin.
Primăria municipiului Drobeta-Turnu Severin mai are în implementare alte trei investiții care vizează crearea de spații verzi, precum și un proiect deja finalizat, derulate în cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului:
- Spațiu tematic, multifuncțional de recreere, sport și educație activă, proiect finalizat, în valoare de 1,3 milioane de lei, din care 1,2 milioane de lei – finanțarea nerambursabilă;
- Regenerarea spațiului urban zona Serpentină/strada Roșiori, investiție de 2,3 milioane de lei, cu o finanțare nerambursabilă de 2,2 milioane de lei;
- Revitalizarea spațiului urban din zona marginalizată delimitată de strada Mălinului și zona adiacentă, în valoare de 7,8 milioane de lei, din care 5,2 milioane de lei – finanțarea nerambursabilă.