HomeNoutatiCea mai veche biserică din Slatina, restaurată cu fonduri europene

Cea mai veche biserică din Slatina, restaurată cu fonduri europene

Comunicat de presa 25.08.2022 (46 downloads)

Biserica „Sfânta Treime”, cunoscută și ca Biserica Domnească din Slatina, situată în zona centrului vechi, și-a recăpătat strălucirea monumentală de altădată. Cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, au fost realizate ample lucrări de consolidare și restaurare, astfel încât lăcașului să îi fie redată înfățișarea arhitecturală din perioada în care a fost construit, în vremea domniei lui Matei Basarab.

Este cea mai veche biserică din Slatina, ridicată în urmă cu aproape patru veacuri, între anii 1641 și 1645, de către slujerul Ghinea Brătășanu și soția sa, Florica. Arsă și dărâmată de turci în 1771, biserica a fost refăcută din temelii în 1784, în timp ce pictura datează din anul 1851.

De-a lungul timpului, lăcașul s-a transformat semnificativ din punct de vedere arhitectural, ca urmare a mai multor modificări și lucrări de reparații. Astfel, pentru aducerea bisericii la forma inițială, a fost necesar să se intervină asupra volumetriei, după cum afirma arhitectul Severică Mitrache la demararea lucrărilor realizate prin POR 2014-2020, citat de Episcopia Slatinei și Romanaților:

„Este firesc să salvăm acest monument istoric, profitând de această oportunitate excepțională, fondurile europene. (…) Se va redeschide pridvorul, am descoperit arcele, până și tirantul de lemn dintre cei doi stâlpi. S-a identificat parte din pictura bizantină, iar din pictura actuală se vor extrage zonele autentice și care mai păstrează valoare. Vom reduce înălțimea pereților exteriori până la înălțimea originală, fără să afectăm geometria arcelor interioare. Nu vom păstra turelele care nu au legătură cu aspectul inițial, vom reveni asupra golurilor rezultate în urma unor intervenții, pentru a aduce clădirea cât mai aproape de epoca lui Matei Basarab”.

Lucrările derulate în cadrul proiectului cu finanțare europeană au constat, în principal, în consolidarea, restaurarea şi conservarea structurii, a picturilor şi a componentelor artistice. În ceea ce privește modificările arhitecturale, a fost desființat turnul clopotniță, a fost refăcută turla peste naos, astfel încât aceasta să se integreze în arhitectura specifică bisericilor din perioada lui Matei Basarab, iar învelitoarea din tablă zincată a fost înlocuită cu tablă din cupru. De asemenea, a fost schimbată tâmplăria, au fost refăcute pardoselile din piatră naturală, dar și ferestrele, prin aducerea lor cât mai aproape de starea inițială, din punct de vedere al geometriei, dimensiunilor şi materialelor.

S-a intervenit și pentru refacerea instalațiilor electrice, sanitare şi termice, dotarea obiectivului cu sistem antiefracție și antiincendiu, precum și pentru realizarea unor sisteme de sonorizare și iluminat arhitectural.

Proiectul implementat de Parohia „Sfânta Treime” a inclus, de asemenea, activități de promovare turistică și digitizare a monumentului istoric. Clic aici: https://3dvirtual.ro/biserica-sfanta-treime-slatina/ pentru turul virtual al bisericii, galerie foto și navigare prin scanare laser 3D!

Investițiile, finalizate în luna noiembrie 2021, au avut o valoare totală de 5,9 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 5,7 milioane de lei. Proiectul a fost derulat în cadrul Axei Prioritare 5Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.