Autoritățile locale din Râmnicu Vâlcea continuă investițiile pentru transformarea municipiului într-un oraș-verde, de tip smart, rezilient și sustenabil. Nu mai puțin de 15 milioane de euro, fonduri europene, au fost atrase de municipalitate printr-un alt proiect derulat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, care vizează reducerea poluării, prin „Alinierea parcului ETA S.A. la cerințele dezvoltării durabile”.
Proiectul constă, pe de o parte, în modernizarea parcului auto al companiei municipale de transport public de călători, prin achiziționarea a 28 de autobuze nepoluante, ultramoderne, iar pe de altă parte, în reabilitarea autobazei ETA S.A.
Lucrările sunt în plină desfășurare și constau în demolarea mai multor clădiri vechi, reabilitarea termică şi modernizarea sediului administrativ, a halei de reparaţii şi revizii auto, a centralei termice, precum și a spălătoriei auto, inclusiv dotarea cu o instalaţie de spălat automatizată. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unei parcări acoperite și a unei platforme betonate în suprafaţă de peste 17.000 mp, crearea unor spații verzi și împrejmuirea autobazei, precum şi realizarea unei staţii de alimentare cu combustibili alternativi.
Tot în cadrul investiției realizate prin POR 2014-2020, vor fi modernizate instalațiile sanitare, termice și electrice, iar birourile personalului și spațiile amenajate pentru monitorizarea traficului vor fi dotate cu mobilier şi echipamente IT.
„Odată cu realizarea acestor lucrări, în cadrul aceluiaşi proiect, vor fi achiziţionate şi 28 de autobuze alimentate cu combustibili alternativi, procedură ce face obiectul unui contract distinct de furnizare produse, urmărindu-se astfel creşterea atractivităţii şi îmbunătăţirea calităţii transportului public local din municipiu ca o alternativă tot mai atractivă la transportul cu autoturismele personale, având drept efect final scăderea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră”, au precizat reprezentanții municipalităţii.
Noile autovehicule sunt alimentate cu gaz natural comprimat (GNC), 16 dintre acestea au o lungime de 12 metri și o capacitate maximă de transport de 100 de pasageri, celelalte 12 au lungimea de 10 metri și o capacitate totală de 85 de pasageri şi urmează să ajungă în Râmnicu Vâlcea în două loturi: primul până la finele acestui an, iar celălalt nu mai târziu de luna martie 2023. Autobuzele sunt prevăzute cu cele mai noi dispozitive tehnologice şi de comunicaţii și au costuri de operare reduse. De asemenea, aceste vehicule asigură accesul facil al vârstnicilor și al persoanelor cu dizabilități locomotorii, datorită podelelor joase şi rampelor cu care sunt prevăzute.
Proiectul implementat de Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea are o valoare totală de aproximativ 77,7 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 69,1 milioane de lei. Investițiile sunt derulate în cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4E, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
„Pe de o parte, obiectivul acestui proiect este de a înnoi parcul auto cu mijloace de transport nepoluante, iar pe de alta, de a oferi o alternativă de mobilitate pentru râmniceni prietenoasă cu mediul şi confortabilă. Încurajăm cetățenii să își lase mașinile acasă și să folosească mijloacele de transport în comun, care sunt ultramoderne. Într-un oraș care se vrea european, nu mai trebuie să existe autobuze care ard combustibili fosili. Compania ETA S.A. a şi fost premiată, în urmă cu trei ani, la Gala <Energy CEO Forum & Awards>, în calitate de prim operator de transport public urban din România care, în 2018, avea în dotare autovehicule ecologice pe gaz natural comprimat. Avem mai multe obiective care vizează reducerea consumului de energie pe cap de locuitor, precum şi a emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv utilizarea mai durabilă a resurselor”, a declarat domnul Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea.
Cele 28 de autobuze Otokar se vor alătura celor 7 autobuze Mercedes Benz, alimentate de asemenea cu GNC, achiziţionate în cadrul unui alt proiect derulat prin POR 2014-2020. Este vorba despre „Construirea unei artere de legătură între b-dul. N. Bălcescu și b-dul. Tineretului spre nord, de la intersecția acestuia cu strada Gib Mihăescu, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran de pe b-dul. T. Vladimirescu, și achiziționarea de autobuze cu combustibili alternativi”, proiect finalizat, cu o valoare totală de aproximativ 70,2 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 25,8 milioane de lei.
Tot în cadrul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020, Obiectivul specific 4.1, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea mai derulează o investiție al cărei beneficiar este compania municipală de transport public ETA S.A. Proiectul cu titlul „Modernizarea staţiilor de îmbarcare/ debarcare, echiparea mijloacelor de transport în comun si dezvoltarea unui centru utilat cu un sistem de management al traficului” are o valoare totală de aproximativ 46,8 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 45,9 milioane de lei.