HomeNoutatiCentrul stațiunii Horezu, amenajat prin Regio

Centrul stațiunii Horezu, amenajat prin Regio

Oltenia de sub munte ascunde comori. La poalele Munților Căpățânii, într-o frumoasă depresiune înconjurată de păduri, se află un orășel liniștit, plin de farmec și de poveste. Ne oprim, de această dată, în Horezu, „capitala” ceramicii românești, important centru etnografic și folcloric, devenit oficial stațiune turistică de interes național.

Un loc în care darul de a da viață lutului și tainele meșteșugului sunt transmise din tată-n fiu, pentru a dărui lumii o ceramică unică prin coloristică și prin simbolurile desenate. Motive pentru care, în 2012, ceramica de Horezu a fost înscrisă de către UNESCO în lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Însă nu doar vestita ceramică și arta olăritului atrag turiștii în acest colț de țară, ci și numeroasele obiective aflate în împrejurimi. Apropierea de Mănăstirea Hurezi, celebra ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, o altă comoară inclusă în patrimoniul UNESCO, de mănăstirile Polovragi, Bistrița, Arnota, Surpatele sau Mănăstirea Dintr-un Lemn, de Culele de la Măldărești, Muzeul Trovanților, peșterile Polovragi, Muierilor sau Liliecilor, dar și posibilitatea de a face drumeții în Parcul Național Buila-Vânturarița, de a descoperi sălbăticia Cheilor Oltețului sau a Cheilor Bistriței, toate fac din Horezu una dintre cele mai căutate destinații din țară.

Pentru turiști, dar și pentru localnici, administrația locală își dorește să exploateze cât mai bine potențialul zonei. Astfel, cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Primăria orașului Horezu a implementat un proiect pentru conservarea și promovarea identității locale, prin amenajarea zonei pietonale din centrul istoric al stațiunii și crearea unui spațiu emblematic, cu o suprafață de aproape 5.800 de metri pătrați.

Proiectul a inclus realizarea unei fântâni arteziene care are ca temă vasele de lut și a unor pavaje din granit ce reproduc la scară largă motive tradiționale din olăritul horezean, precum cocoșul sau spirala, amplasarea unui foișor, a unor pergole și bănci, construirea unui loc de joacă pentru copii și montarea unui ceas monumental, cu structură metalică.

De asemenea, a fost amenajat un spațiu deschis, fără mobilier urban, pentru organizarea de evenimente în aer liber. A fost modernizat sistemul de iluminat public și au fost amplasați stâlpi în stil clasic, în armonie cu arhitectura clădirilor și spațiul pietonal. Zona centrală are reţea Wi-Fi și sistem de sonorizare, precum și panouri de informare turistică.

Proiectul implementat de Primăria orașului Horezu a avut o valoare totală de 5,7 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 5,4 milioane de lei, asigurată prin POR 2014-2020. Investițiile au fost derulate în cadrul Axei prioritare 7 Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, Prioritatea de investiții 7.1 Sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice (investiţii în infrastructura de turism).