HomeNoutatiADR SV Oltenia, întâlnire cu studenții de la Geografie

ADR SV Oltenia, întâlnire cu studenții de la Geografie

Luni, 20 iunie, ne-am întâlnit cu studenți și cadre universitare de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Științe a Universității din Craiova, interesați de domeniul dezvoltării regionale și de activitatea și rolul ADR Sud-Vest Oltenia în ceea ce privește implementarea politicilor de coeziune economică și socială la nivelul regiunii, prin promovarea și gestionarea programelor de dezvoltare.

La întâlnire, au participat reprezentanți ai ADR Sud-Vest Oltenia din cadrul Departamentului Comunicare și Asistență Tehnică Beneficiari, Compartimentului Programare și Dezvoltare Urbană și Compartimentului Resurse Umane, care au prezentat informații despre instituție, modul de organizare, programele gestionate și au răspuns întrebărilor venite din partea studenților. 

Ce ne-am propus legat de vizita de astăzi este, în primul rând, o introducere în problematica ADR-urilor, cu exemplificare din regiunea lor de interes. Studenții noștri nu au avut tangențe foarte concrete cu astfel de organizații și considerăm că, în perspectiva anului III, următor, și a finalizării ciclului de licență, poate fi o potențială oportunitate de activare în domeniu, de angajare. Astfel că, în cadrul practicii de vară, ne-am propus să îi familiarizăm cu cât mai multe instituții locale, ținând cont de faptul că toți provin din regiunea Olteniei, nu doar Dolj, ci și din celelalte județe. Sper că le-a fost util, au văzut modul în care este organizată instituția, cu ce anume vă ocupați, astfel încât ei să poată alege în cunoștință de cauză cariera pe care vor s-o urmeze, a spus doamna Alina Vlăduț, conferențiar universitar la Facultatea de Științe, Departamentul de Geografie, Universitatea din Craiova.

Studenții au avut, astfel, ocazia să afle cum se desfășoară activitatea generală a ADR Sud-Vest Oltenia și a fiecărui departament în parte, care este rolul instituției în activitatea de planificare regională, dar și informații despre implementarea și bilanțul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, axele prioritare, prioritățile de investiții și proiectele de succes. De asemenea, au fost prezentate perspectivele perioadei de finanțare 2021-2027, viitorul POR Sud-Vest Oltenia 2021-2027, obiectivele de politică și prioritățile de investiții, tipurile de proiecte care vor putea fi implementate și posibilii beneficiari.

Am gândit această activitate ca fiind benefică pentru studenți, cel puțin din două puncte de vedere. În plan didactic, le-a oferit șansa să își consolideze informațiile pe care deja le au cu privire la oportunitățile de dezvoltare locală, regională, mai ales în condițiile în care ei se pregătesc să elaboreze lucrarea de licență și, în cea mai mare parte a lucrărilor de licență, există asemenea capitole legate de dezvoltarea locală. De asemenea, foarte important mi se pare faptul că au ajuns, în felul acesta, să își cunoască un pic mai bine oportunitățile pe piața muncii, au înțeles mai bine cum funcționează o asemenea agenție, care îi sunt activitățile, obiectivele, care este modul concret de lucru în Agenția pentru Dezvoltare Regională, iar asta poate le diversifică opțiunile pentru o viitoare slujbă, a explicat doamna Mihaela Licurici, lector universitar la Facultatea de Științe, Departamentul de Geografie, Universitatea din Craiova.

Ioana Alexandra Popa și Cristian Ilina sunt studenți în anul II la Departamentul de Geografie și iau în calcul posibilitatea ca, în viitor, să lucreze pentru o instituție cu atribuții în domeniul dezvoltării regionale. Înțeleg importanța accesării fondurilor europene și consideră că acestea sunt șansa regiunii și a României de a se dezvolta.

Vă mulțumesc pentru că ne-ați găzduit, astăzi, la sediul Agenției. Am aflat multe lucruri interesante, pe care sunt sigură că atât eu, cât și colegii mei le vom avea în vedere pentru viitoarele cariere și pentru lucrarea de licență. Mi se pare o activitate interesantă, mi-ar plăcea să lucrez într-un astfel de domeniu. Aveam puține informații despre activitatea Agenției, în general, despre domeniul dezvoltării regionale, dar astăzi am avut ocazia să aflu mai multe detalii. Cred că accesarea fondurilor europene este foarte importantă, deoarece avem nevoie să ne dezvoltăm, precum alte țări europene”, ne-a mărturisit Ioana Alexandra Popa, studentă în anul II la Departamentul de Geografie.

Sunt foarte încântat că am participat la această întâlnire, alături de colegii mei. Am aflat multe lucruri de interes pentru noi, despre proiectele trecute, din cadrul POR 2014-2020, care au fost, în mare parte, finalizate, dar și despre perioada viitoare. Cel mai mult m-a atras harta interactivă cu proiecte, de pe site-ul Agenției, care prezintă fiecare investiție, pe zone, din regiunea noastră. Am aflat informații despre sumele alocate, despre proiecte în diverse domenii, școli, spitale, drumuri. Domeniul dezvoltării regionale este un domeniu foarte atractiv, sunt foarte multe informații. Aceste finanțări nerambursabile pe care le primim de la UE ne ajută să avem un nivel mai ridicat de dezvoltare, la fel ca alte state europene sau chiar zone din țara noastră”, a spus Cristian Ilina, student în anul II la Departamentul de Geografie.  

Întâlnirea cu studenții și cadrele universitare de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Științe vine la scurt timp după perioada de practică a studenților de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), specializarea Economie și Afaceri Internaționale, care s-a încheiat în data de 3 iunie. Și de această dată, ne-am bucurat să vedem tineri interesați de dezvoltarea regiunii, dar și a viitoarelor cariere, ceea ce ne motivează să continuăm activitățile organizate în parteneriat cu Universitatea din Craiova, în beneficiul studenților.