Slatina este unul dintre acele orașe care încă mai păstrează farmecul vremurilor trecute, cu străzi cu parfum de epocă, monumente istorice și case pline de amintiri și povești ce așteaptă să fie răsfoite. Una dintre aceste clădiri emblematice este pe punctul de a fi readusă la viaţă şi la strălucirea de altădată, printr-o investiție implementată de Consiliul Judeţean Olt, în parteneriat cu Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Proiectul cu titlul „Restaurare, consolidare și modernizare Casa Fântâneanu – Centrul Eparhial Social-Cultural“ are o valoare de aproximativ 10,1 milioane de lei, din care 9,4 milioane de lei fonduri nerambursabile, și este finanţat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural,Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Cândva, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, începea a se scrie povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri ale Slatinei. Construită de familia Lânaru, casa ce avea să intre ulterior în posesia lui Ion și a Elenei Fântâneanu a fost, de-a lungul timpului, reședință principală a familiei, sediu pentru autoritățile județene, gazdă regelui Carol I în timpul uneia dintre vizitele sale la Slatina sau azil pentru femeile sărmane. Din 1968, aici a funcționat Direcția Agricolă Olt, până în 1998, pentru ca mai apoi clădirea să fie abandonată timp de peste două decenii, vreme în care s-a degradat treptat.
În 2011, Episcopia Slatinei și Romanaților a intrat în posesia imobilului, iar din 2017, în parteneriat cu Consiliul Județean Olt, a demarat proiectul de restaurare, consolidare și modernizare a edificiului. În urma finalizării lucrărilor finanțate prin POR 2014-2020, în Casa Fântâneanu vor funcționa un centru de informare turistică, un centru de pelerinaje, o sală de festivități și de expoziții temporare, o expoziție permanentă de icoane și carte veche, un atelier de pictură pe lemn și sticlă și o sală multimedia.
„Datoria noastră este să protejăm patrimoniul istoric și să îl predăm generațiilor viitoare. Nu putem permite ca moștenirea noastră culturală să se degradeze sau să fie distrusă. De aceea, banii europeni pe care îi accesăm prin Programul Operațional Regional sunt direcționați și către restaurarea edificiilor emblematice ale județului, pentru ca acestea să fie incluse, mai apoi, în circuitul turistic și să genereze creștere economică“, a declarat domnul Marius Oprescu, președintele CJ Olt.Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia susține administrațiile publice locale în eforturile lor de dezvoltare a comunităților, iar accesarea fondurilor europene reprezintă cheia evoluției și în județul Olt. Restaurarea patrimoniului istoric, modernizarea drumurilor judeţene, sistemul de sănătate, reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice sunt obiectivele proiectelor de investiţii derulate de Consiliul Judeţean Olt prin POR 2014-2020.