Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional a transmis o clarificare privind termenul „Extindere” din cadrul activităților ce urmează a fi realizate prin proiectele depuse în cadrul Priorității de investiții 5.1 „Conservarea, protecția, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural” din POR 2014 – 2020. Aspectele clarificate sunt detaliate astfel:
„O parte din lucrarile de interventie asupra imobilelor incadrate ca fiind monumente istorice au in vedere conservarea si protejarea subsolurilor sau a podurilor cladirilor.
In Legea nr.50/1991 prvind autorizarea executarilor lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare nu exista o definitie cu privire la lucrarile de extindere, nici in Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile si completaile ulterioare si nici in Ordinul nr.839 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991. Cu toate acestea, in raport cu prevederile actelor normative enumerate apreciem ca lucrarile de extindere nu trebuie raportate la suprafetele deja construite/utile ce se pot modifica in urma lucrarilor de consolidare sau refunctionalizare.
Astfel, in Anexa 10.5 Lista explicativa termeni din Ghidul Solicitantului – Conditii generale de accesare a fondurilor in cadrul POR 2014-2020 (cu modificarile si completarile ulterioare) s-a definit termenul de extindere ca fiind: „lucrari asupra unor cladiri, realizate atat pe verticala, prin construirea de etaje noi, mansarde, cat si pe orizuntala prin construirea unui corp anexa in continuarea cladirii existente sau pe acelasi amplasament, care sa fie legat structural si/sau functional de cladirea existenta(aceeasi destinatie si functionare a corpului anexa conditionata de functionarea constructiei initiale sau ca o completare necesara la functionalitatea cladirii existente).”
In Ghidul specific aferent PI 5.1 se mentioneaza ca: „Nu este activitate eligibila extinderea unui monument istoric (proiectele care contin acest gen de activitate vor fi respinse de la finantare)”.
Avand in vedere cele de mai sus mentionate va comunicam ca nu reprezinta lucrari de extindere a unei cladiri monument istoric (in contextul in care nu se modifica gabaritul constructiei) lucrariel de interventie asupra subsolului sau podului. De asemenea, daca in urma cercetarilor arheologice se descopera existenta unei pivnite, aflat in perimetrul cladirii se pot realiza interventii asupra acestui spatiu.
Proiectul care propune interventii asupra pivnitei, subsolului sau podului (in spatii existente ale cladirii monument istoric) trebuie asumat de un expert atestat de catre Ministerul Culturii si elaborat in baza unor studii istorice si/sau de specialitate fotografii, planuri, etc. care sa ateste ca lucrarile asigura punerea in valoare sau revenirea la situatia initiala a monumentului istoric. Interventiile asupra monumentelor istorice se pot realiza numai pe baza si in conformitate cu avizul Ministerului Culturii sau, dupa caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii (conform art.23,alin.(3) di Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata).
Dorim sa precizam si faptul ca destinatia acestor spatii trebuie ca fie in concordanta cu scopul proiectului propus spre finantare, care se incadreaza in obiectivul specific al prioritatii de investitii 5.1 din cadrul POR 2014-2020.”