HomeNoutatiSpațiu verde amenajat în Brezoi, cu finanțare europeană

Spațiu verde amenajat în Brezoi, cu finanțare europeană

Aer proaspăt, păduri întinse şi apă străjuită de munţi. Ne oprim, de această dată, în Brezoi, un mic oraș de munte din Carpații Meridionali, acolo unde Lotrul întâlnește Oltul. O destinaţie perfectă pentru cei care vor să se relaxeze în natură și pentru iubitorii de drumeţii, pentru că de aici pornesc numeroase trasee turistice marcate în Parcul Național Cozia, trasee ce străbat munții Lotrului, Căpățânii și Masivul Cozia.

Apropierea de stațiunile Voineasa și Obârșia Lotrului, de Lacul Vidra și de mănăstirile Cozia sau Turnu, printre altele, festivalul de blues și concertele organizate de câțiva ani în fiecare weekend al verii atrag tot mai mulți turiști din țară și din străinătate în mica localitate din județul Vâlcea. Acestora, dar și localnicilor, autoritățile locale din Brezoi se străduiesc să le ofere cât mai multe facilități și modalități de petrecere a timpului liber. Inclusiv o nouă zonă de agrement, promenadă și relaxare.

Cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, administrația locală a reușit să transforme un teren degradat într-un spațiu verde de aproape 10 mii de metri pătrați.

Astfel, au fost făcute amenajări peisagistice, au fost plantate flori, arbori și arbuști ornamentali, au fost amenajate alei pietonale, au fost amplasate bănci, coșuri de gunoi, cișmele și suporturi pentru biciclete, a fost montată o pergolă și au fost modernizate căile de acces.

Spațiul verde are și rețea Wi-Fi, dar și loc de joacă pentru copii, teren de sport multifuncțional și sisteme moderne de irigații, iluminat și supraveghere video. Întreaga infrastructură a fost adaptată pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

Proiectul implementat de Primăria orașului Brezoi a avut o valoare de aproximativ 3,8 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 3,7 milioane de lei. Investițiile au fost derulate în cadrul Axei prioritare 5Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.2Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din orașele mici, mijlocii și municipiul București.

„Ne bucurăm să vedem cum orașul nostru devine tot mai atractiv de la an la an, sunt tot mai mulți turiști care ajung în zonă, dornici să se relaxeze, să viziteze, să facă drumeții. Mai ales în perioada verii, gradul de ocupare este de sută la sută, oamenii se cazează în stațiunile din apropiere, pentru că nu mai găsesc locuri în timpul festivalurilor. Ne dorim să le oferim celor care ne vizitează cât mai multe atracții, să se bucure de timpul petrecut în Brezoi. De aceea, cu ajutorul fondurilor europene, ne-am gândit să transformăm acest teren degradat într-un punct de atracţie pentru turiști și pentru localnici. Este o oază de liniște, cu foișor, bănci, locuri de popas, loc de joacă, spațiu pentru sport, tot ceea ce vizitatorii și-ar putea dori”, a declarat domnul Robert Schell, primarul orașului Brezoi.

Indiferent de anotimp, aceeaşi frumuseţe. O lume fără contact cu monotonul, cu banalul, ascunsă de tumultul oraşelor la umbra unor brazi gârboviţi de ani. Odată ajunși aici, merită să petreceți câteva clipe în care să vă bucurați de frumusețea și ineditul acestui loc.Brezoi se află la o distanță de 35 km de Râmnicu Vâlcea, 160 km de Craiova, 70 km de Sibiu și 200 km de București.